|
Forum Studentów V Roku Ochrony Środowiska UP w Lublinie
|
|
Autor |
Wiadomość |
sunshine
Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 584 Skąd: Lublin |
|
|
|
jak to degustacja później ?! w kulki bejbe lecisz?!:>
_________________ "Jeśli coś kochasz puść to wolno jeśli wróci jest Twoje jeśli nie...nigdy nie było" |
|
Czw Wrz 20, 2007 20:43 |
|
|
Reklama
|
|
Czw Wrz 20, 2007 20:43 |
|
|
Megzi
Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 480 Skąd: LUBLIN |
|
|
|
no wlasnie dla wlasciciela i gosci a goscie nie moga sie doczekac sun chce zdobywac doswiadczenie w tej dziedzinie
|
|
Czw Wrz 20, 2007 21:01 |
|
|
Navion
admin
Dołączył: 31 Paź 2006 Posty: 903 Skąd: Łęczna |
|
|
|
osz kurdesz, takie winko to dobra rzecz, jakby ktoś chciał to można w domu zrobić sobie także piwo to też legalne. o nielegalnych rzeczach nie będę mówił
_________________ aenye aen ichaer, dh'oine aen aenye |
|
Pią Wrz 21, 2007 11:59 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
a propos piwa :
.:PIWO I:.
Składniki 20 dag szyszek chmielu, 2 litry jęczmienia, 2 kg cukru, 5 dag drożdży, 12 litrów wodyCzysty jęczmień należy włożyć do ciepłej wody na kilka godzin, aż napęcznieje. Po napęcznieniu trzeba odlać wodę, a jęczmień włożyć do kamiennego garnka lub nie obitego emailowanego naczynia, przykryć kocem i pozostawić w ciepłym miejscu na około dwa tygodnie, do momentu kiedy jęczmień zacznie kiełkować. Po zakiełkowaniu ziarna, należy wsypać je do garnka, zalać 8 litrami ciepłej wody i gotować przez 3 godziny. Do 2 litrów wody dosypać 2 kilogramy cukru wymieszać i zagotować. Szyszki chmielu zalać 2 litrami wody i gotować przez około 3 godzinyWywary z jęczmienia i chmielu odcedzić, i przelać do jednego pojemnika, dodać syrop, wymieszać i schłodzić do około 30˚C. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości letniej wody, i dokładnie wymieszać z płynem. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gazą, pozostawiając na ok. 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu.
.:PIWO II:.
Oto przepis: 3 kg ześrutowanego / zmielonego/ słodu jęczmiennego, 25 g chmielu, 3-5 g spożywczego kwasu cytrynowego trzeba bardzo wolno doprowadzić do zagotowania w 10 l wody ( najlepsza jest źródlana), a potem przecedzić brzeczkę przez czyste, wyparzone płótno do szklanego gąsiorka. W gąsiorze powinna być pozostawiona przestrzeń na krążki (pianę). Następnie po szybkim ochłodzeniu brzeczki do ok. 8oC dodajemy drożdży piwowarskich ok.100 ml i mieszamy całość w gąsiorze. Gąsior zatykamy czystym, wyparzonym korkiem, który zaopatrzony jest w tzw. rurkę fermentacyjną wypełnioną czystą wodą.Fermentacja burzliwa trwa w temperaturze pokojowej 3-5 dni, a w temperaturze poniżej 10oC ( zdecydowanie korzystniejsza) ok. 6-8 dni. Sygnałem wskazującym na zakończenie fermentacji jest znikniecie krążków (piany) i ustanie wydzielania się dwutlenku węgla. Piwo z gąsiorka ściągamy do ciemnych butelek, korzystając z zasady lewarka - wężykiem tak, aby leciało najklarowniejsze. Butelki zamykamy szczelnie korkiem, kapslem, zakrętką i trzymamy w chłodzie ( im bliżej zera tym lepiej). Schłodzone piwo powinno być spożyte w ciągu 5 dni. Należy jednak pamiętać o ostrożnym otwieraniu butelek i rozlewaniu piwa po ściance schłodzonej i wypłukanej szklanki lub kufla tak, aby nie zamieszać osadu znajdującego się na dnie butelki.
|
|
Pią Wrz 21, 2007 20:13 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
Jak widać to nie takie trudne, ale średnio opłacalne.
A na degustacje to trzeba przynajmniej do października zaczekać.
|
|
Pią Wrz 21, 2007 20:15 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
a do tego postu o piwie to mam jeszcze mały załącznik.
Na jesienne słoty, gdy marzną nam ręce i nogi można łyknąć grzane piwko (jeśli ktoś lubi)
.:PIWO GRZANE I (z żółtkiem cynamonem i gożdzikami):.
Składniki: 1 l piwa; 4 żółtka; 10-15 dag cukru; cynamon; goździki; Piwo zagotować z korzeniami, żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dolewać po trochu gorącego piwa, zaciągnąć na ogniu ubijając. Gdy zgęstnieje odstawić. Należy uważać aby się nie zagotowało, aby nie zcieły się żółtka. Podawać ze słodkimi grzankami.
.:PIWO GRZANE II (z przyprawami korzennymi):.
Składniki: 1 piwo jasne; cukier; goździki; cynamon w lasce; gałka muszkatołowa; skórka pomarańczowa;Piwo przelać do emaliowanego garnka, dodać cukier i przyprawy w ilości według gustu.
.:PIWO GRZANE III (z pomarańczą):.
Składniki: 0,5l piwa jasnego 1 dorodna; intensywnie wybarwiona pomarańcza; 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu; 4 goździki; skórka pomarańczowa;1,5 czubatej łyżki cukru;Wycisnąć sok z pomarańczy, i przecedzić go. Do emaliowanego garnka włożyć startą skórkę pomarańczową, goździki i cukier. Zalać te przyprawy niewielką ilością piwa, wymieszać do rozpuszczenia cukru i zagotować pod przykrywką. Do garnka przelać sok z pomarańczy i resztę piwa. Zagotować na silnym ogniu do wrzenia.
.:PIWO GRZANE IV (z miodem na 4 porcje):.
Składniki: 800 ml jasnego piwa; 4 łyżki miodu; 4 goździki; 4 ziarna kardamonu; 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej; Piwo podgrzać pod przykryciem z miodem i przyprawami. Przecedzić i podawać w kuflach. Do piwa można dodać też wyciśnięty skórkę i sok z pomarańczy lub malin.
.:PIWO GRZANE V (a la chaud z fr. na ciepło):.
Składniki: Dowolna ilość piwa;Podgrzać w garnku bądź czajniku przelać do kufla, raczyć się ciepłym piwem.
.:PIWO GRZANE VI (z rumem i wanilią):.
Składniki: 1,5l jasnego piwa; 15 dag cukru; pół szklanki jasnego rumu; laska wanilii; Podgrzać całe piwo, rozpuścić w nim cukier, dodać rum i wrzucić laskę wanilii którą należy przed podaniem wyjąć.
.:PIWO GRZANE VII (z sokiem czarnej porzeczki i cytryną):.
Składniki: 1l jasnego piwa; 0,25l soku z czarnej porzeczki; laska wanilii; 1 cytryna; Podgrzać litr jasnego piwa w emaliowanym garnku, dodać sok z czarnej porzeczki, wymieszać. Do napoju włożyć kawałek laski wanilii. Dobrze umyć i wyparzyć cytrynę, pokrajać ją na plasterki i włożyć je do piwa. Przed podaniem wyjąć wanilię.
.:PIWO GRZANE VIII (z sokiem z malin):.
Składniki: 1l jasnego piwa; 0,25l soku z malin; Podgrzać piwo nalać do kufli i dolać do nich sok. Mieszając lub nie w zależności od upodobań.
.:KRUSZON PIWNY (składniki na 4 porcje):.
Składniki: cienko skrojona skórka z 1 cytryny; sok z 2 cytryn; 1 łyżka cukru; 1 szkl. wody sodowej; 3,5 szkl. piwa (jasnego); 2 łyżki wódki; 0,5 szkl. wody; kilka liści mięty; szczypta gałki muszkatołowej; pokruszony lód; Skrojoną skórkę, zgniecioną miętę i gałkę muszkatołową zalać wódką. Przykryć i odstawić na 20 min do naciągnięcia. Dodać wodę, sok z cytryny i cukier. Przecedzić i dodać lód, wodę sodową oraz piwo.
|
|
Pią Wrz 21, 2007 20:17 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
Piszcie więcej.
a ja będę jeszcze więcej.... pisał.
|
|
Pią Wrz 21, 2007 20:19 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
A jeśli ktoś ma zamiar robić własne wino, to najlepszy czas na winogrona
i jesienne maliny.[/url]
|
|
Pią Wrz 21, 2007 20:22 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
A jeśli chcecie mieć obfitszą degustację, czekam na własny balon fermentacyjny. Bo ten jest taki rodzinny raczej.
|
|
Pią Wrz 21, 2007 20:24 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
PS. Mogę odsprzedać komuś paczkę drożdży BURGUND ZA 2,40 zł
|
|
Pią Wrz 21, 2007 20:27 |
|
|
sunshine
Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 584 Skąd: Lublin |
|
|
|
a za ile odsprzedasz butelkę wina z autografem
_________________ "Jeśli coś kochasz puść to wolno jeśli wróci jest Twoje jeśli nie...nigdy nie było" |
|
Sob Wrz 22, 2007 16:59 |
|
|
Navion
admin
Dołączył: 31 Paź 2006 Posty: 903 Skąd: Łęczna |
|
|
|
Gelu a jak takie piwo smakuje ? dobre to to ?
_________________ aenye aen ichaer, dh'oine aen aenye |
|
Sob Wrz 22, 2007 17:51 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
Ps. oficjalnie nie wolno mi mówić o sprzedaży wina, chyba że koszty będą obejmować sam autograf a nie przyklejone do niego wino. (koło 100 zł [hehehe]) ale dla ciebie drożej.
Piwa nie robiłem, bo wątpię żeby to się opłaciło, poza tym ma krótki termin ważności. około 5 dni.
|
|
Sob Wrz 22, 2007 20:00 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
Wino z ryżu
Ryż - 2,5 kg, cukier 2,5 kg, 8 litrów wody, można dodać rodzynki w ilości ok. 10 dag. Dobrze jest dokwasić kwaskiem lub sokiem z cytryny. Fermentować ok. 15 dni. Można dobarwić. Pozostawić do sklarowania
Przepis szczegółowy na 10 litrów wina o mocy ok. 15% alkoholu: zalać 5 litrami wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, dodać 50 g kwasku cytrynowego (lub sok z ok 5 cytryn) oraz ok 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu przenieść do baniaka, dodać matkę drożdżową oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dosłodzić 1kg cukru rozpuszczonym w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddzielić ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelać z powrotem do baniaka i dokończyć fermentację, uzupełniając objętość (przegotowaną wodą) cieczy do 10l.
Drożde: Sherry, Tokay
|
|
Sob Wrz 22, 2007 20:04 |
|
|
gelo
Dołączył: 08 Cze 2007 Posty: 308 Skąd: TRK |
|
|
|
zastanawiam się czy wspólnymi siłami nie powinniśmy stworzyć wpólnej marki. takiej jak ta :
|
|
Sob Wrz 22, 2007 20:07 |
|
|
Reklama
|
|
Sob Wrz 22, 2007 20:07 |
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|