Forum Forum Studentów V Roku Ochrony Środowiska UP w Lublinie Strona Główna Forum Studentów V Roku Ochrony Środowiska UP w Lublinie
POMOC Rejestracja SzukajFAQ Zaloguj  RejestracjaRejestracja 
Moja własna mała winiarnia- kto taką ma??
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum Forum Studentów V Roku Ochrony Środowiska UP w Lublinie Strona Główna » Hyde Park Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Moja własna mała winiarnia- kto taką ma??
Autor Wiadomość
sunshine



Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 584
Skąd: Lublin

Post Odpowiedz z cytatem
jak to degustacja później ?! Surprised w kulki bejbe lecisz?!:>Very Happy

_________________
"Jeśli coś kochasz puść to wolno jeśli wróci jest Twoje jeśli nie...nigdy nie było"
Czw Wrz 20, 2007 20:43 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Reklama







Czw Wrz 20, 2007 20:43
Megzi



Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 480
Skąd: LUBLIN

Post Odpowiedz z cytatem
no wlasnie dla wlasciciela i gosci a goscie nie moga sie doczekac Very Happy sun chce zdobywac doswiadczenie w tej dziedzinie Very Happy
Czw Wrz 20, 2007 21:01 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Navion
admin


Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 903
Skąd: Łęczna

Post Odpowiedz z cytatem
osz kurdesz, takie winko to dobra rzecz, jakby ktoś chciał to można w domu zrobić sobie także piwo Wink to też legalne. o nielegalnych rzeczach nie będę mówił Wink

_________________
aenye aen ichaer, dh'oine aen aenye
Pią Wrz 21, 2007 11:59 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
a propos piwa :
.:PIWO I:.
Składniki 20 dag szyszek chmielu, 2 litry jęczmienia, 2 kg cukru, 5 dag drożdży, 12 litrów wodyCzysty jęczmień należy włożyć do ciepłej wody na kilka godzin, aż napęcznieje. Po napęcznieniu trzeba odlać wodę, a jęczmień włożyć do kamiennego garnka lub nie obitego emailowanego naczynia, przykryć kocem i pozostawić w ciepłym miejscu na około dwa tygodnie, do momentu kiedy jęczmień zacznie kiełkować. Po zakiełkowaniu ziarna, należy wsypać je do garnka, zalać 8 litrami ciepłej wody i gotować przez 3 godziny. Do 2 litrów wody dosypać 2 kilogramy cukru wymieszać i zagotować. Szyszki chmielu zalać 2 litrami wody i gotować przez około 3 godzinyWywary z jęczmienia i chmielu odcedzić, i przelać do jednego pojemnika, dodać syrop, wymieszać i schłodzić do około 30˚C. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości letniej wody, i dokładnie wymieszać z płynem. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gazą, pozostawiając na ok. 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu.
.:PIWO II:.
Oto przepis: 3 kg ześrutowanego / zmielonego/ słodu jęczmiennego, 25 g chmielu, 3-5 g spożywczego kwasu cytrynowego trzeba bardzo wolno doprowadzić do zagotowania w 10 l wody ( najlepsza jest źródlana), a potem przecedzić brzeczkę przez czyste, wyparzone płótno do szklanego gąsiorka. W gąsiorze powinna być pozostawiona przestrzeń na krążki (pianę). Następnie po szybkim ochłodzeniu brzeczki do ok. 8oC dodajemy drożdży piwowarskich ok.100 ml i mieszamy całość w gąsiorze. Gąsior zatykamy czystym, wyparzonym korkiem, który zaopatrzony jest w tzw. rurkę fermentacyjną wypełnioną czystą wodą.Fermentacja burzliwa trwa w temperaturze pokojowej 3-5 dni, a w temperaturze poniżej 10oC ( zdecydowanie korzystniejsza) ok. 6-8 dni. Sygnałem wskazującym na zakończenie fermentacji jest znikniecie krążków (piany) i ustanie wydzielania się dwutlenku węgla. Piwo z gąsiorka ściągamy do ciemnych butelek, korzystając z zasady lewarka - wężykiem tak, aby leciało najklarowniejsze. Butelki zamykamy szczelnie korkiem, kapslem, zakrętką i trzymamy w chłodzie ( im bliżej zera tym lepiej). Schłodzone piwo powinno być spożyte w ciągu 5 dni. Należy jednak pamiętać o ostrożnym otwieraniu butelek i rozlewaniu piwa po ściance schłodzonej i wypłukanej szklanki lub kufla tak, aby nie zamieszać osadu znajdującego się na dnie butelki.
Pią Wrz 21, 2007 20:13 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
Jak widać to nie takie trudne, ale średnio opłacalne.
A na degustacje to trzeba przynajmniej do października zaczekać. Smile
Pią Wrz 21, 2007 20:15 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
a do tego postu o piwie to mam jeszcze mały załącznik.
Na jesienne słoty, gdy marzną nam ręce i nogi można łyknąć grzane piwko (jeśli ktoś lubi)
.:PIWO GRZANE I (z żółtkiem cynamonem i gożdzikami):.
Składniki: 1 l piwa; 4 żółtka; 10-15 dag cukru; cynamon; goździki; Piwo zagotować z korzeniami, żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dolewać po trochu gorącego piwa, zaciągnąć na ogniu ubijając. Gdy zgęstnieje odstawić. Należy uważać aby się nie zagotowało, aby nie zcieły się żółtka. Podawać ze słodkimi grzankami.
.:PIWO GRZANE II (z przyprawami korzennymi):.
Składniki: 1 piwo jasne; cukier; goździki; cynamon w lasce; gałka muszkatołowa; skórka pomarańczowa;Piwo przelać do emaliowanego garnka, dodać cukier i przyprawy w ilości według gustu.
.:PIWO GRZANE III (z pomarańczą):.
Składniki: 0,5l piwa jasnego 1 dorodna; intensywnie wybarwiona pomarańcza; 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu; 4 goździki; skórka pomarańczowa;1,5 czubatej łyżki cukru;Wycisnąć sok z pomarańczy, i przecedzić go. Do emaliowanego garnka włożyć startą skórkę pomarańczową, goździki i cukier. Zalać te przyprawy niewielką ilością piwa, wymieszać do rozpuszczenia cukru i zagotować pod przykrywką. Do garnka przelać sok z pomarańczy i resztę piwa. Zagotować na silnym ogniu do wrzenia.
.:PIWO GRZANE IV (z miodem na 4 porcje):.
Składniki: 800 ml jasnego piwa; 4 łyżki miodu; 4 goździki; 4 ziarna kardamonu; 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej; Piwo podgrzać pod przykryciem z miodem i przyprawami. Przecedzić i podawać w kuflach. Do piwa można dodać też wyciśnięty skórkę i sok z pomarańczy lub malin.
.:PIWO GRZANE V (a la chaud z fr. na ciepło):.
Składniki: Dowolna ilość piwa;Podgrzać w garnku bądź czajniku przelać do kufla, raczyć się ciepłym piwem.
.:PIWO GRZANE VI (z rumem i wanilią):.
Składniki: 1,5l jasnego piwa; 15 dag cukru; pół szklanki jasnego rumu; laska wanilii; Podgrzać całe piwo, rozpuścić w nim cukier, dodać rum i wrzucić laskę wanilii którą należy przed podaniem wyjąć.
.:PIWO GRZANE VII (z sokiem czarnej porzeczki i cytryną):.
Składniki: 1l jasnego piwa; 0,25l soku z czarnej porzeczki; laska wanilii; 1 cytryna; Podgrzać litr jasnego piwa w emaliowanym garnku, dodać sok z czarnej porzeczki, wymieszać. Do napoju włożyć kawałek laski wanilii. Dobrze umyć i wyparzyć cytrynę, pokrajać ją na plasterki i włożyć je do piwa. Przed podaniem wyjąć wanilię.
.:PIWO GRZANE VIII (z sokiem z malin):.
Składniki: 1l jasnego piwa; 0,25l soku z malin; Podgrzać piwo nalać do kufli i dolać do nich sok. Mieszając lub nie w zależności od upodobań.
.:KRUSZON PIWNY (składniki na 4 porcje):.
Składniki: cienko skrojona skórka z 1 cytryny; sok z 2 cytryn; 1 łyżka cukru; 1 szkl. wody sodowej; 3,5 szkl. piwa (jasnego); 2 łyżki wódki; 0,5 szkl. wody; kilka liści mięty; szczypta gałki muszkatołowej; pokruszony lód; Skrojoną skórkę, zgniecioną miętę i gałkę muszkatołową zalać wódką. Przykryć i odstawić na 20 min do naciągnięcia. Dodać wodę, sok z cytryny i cukier. Przecedzić i dodać lód, wodę sodową oraz piwo.
Pią Wrz 21, 2007 20:17 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
Piszcie więcej.
a ja będę jeszcze więcej.... pisał.
Pią Wrz 21, 2007 20:19 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
A jeśli ktoś ma zamiar robić własne wino, to najlepszy czas na winogrona

i jesienne maliny.[/url]
Pią Wrz 21, 2007 20:22 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
A jeśli chcecie mieć obfitszą degustację, czekam na własny balon fermentacyjny. Bo ten jest taki rodzinny raczej.

Pią Wrz 21, 2007 20:24 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
PS. Mogę odsprzedać komuś paczkę drożdży BURGUND ZA 2,40 zł
Pią Wrz 21, 2007 20:27 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
sunshine



Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 584
Skąd: Lublin

Post Odpowiedz z cytatem
a za ile odsprzedasz butelkę wina z autografem Embarassed Rolling Eyes

_________________
"Jeśli coś kochasz puść to wolno jeśli wróci jest Twoje jeśli nie...nigdy nie było"
Sob Wrz 22, 2007 16:59 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Navion
admin


Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 903
Skąd: Łęczna

Post Odpowiedz z cytatem
Gelu a jak takie piwo smakuje ? dobre to to ?

_________________
aenye aen ichaer, dh'oine aen aenye
Sob Wrz 22, 2007 17:51 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
Ps. oficjalnie nie wolno mi mówić o sprzedaży wina, chyba że koszty będą obejmować sam autograf a nie przyklejone do niego wino. (koło 100 zł [hehehe]) ale dla ciebie drożej.
Piwa nie robiłem, bo wątpię żeby to się opłaciło, poza tym ma krótki termin ważności. około 5 dni.
Sob Wrz 22, 2007 20:00 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
Wino z ryżu

Ryż - 2,5 kg, cukier 2,5 kg, 8 litrów wody, można dodać rodzynki w ilości ok. 10 dag. Dobrze jest dokwasić kwaskiem lub sokiem z cytryny. Fermentować ok. 15 dni. Można dobarwić. Pozostawić do sklarowania
Przepis szczegółowy na 10 litrów wina o mocy ok. 15% alkoholu: zalać 5 litrami wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, dodać 50 g kwasku cytrynowego (lub sok z ok 5 cytryn) oraz ok 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu przenieść do baniaka, dodać matkę drożdżową oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dosłodzić 1kg cukru rozpuszczonym w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddzielić ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelać z powrotem do baniaka i dokończyć fermentację, uzupełniając objętość (przegotowaną wodą) cieczy do 10l.

Drożde: Sherry, Tokay
Sob Wrz 22, 2007 20:04 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
gelo



Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 308
Skąd: TRK

Post Odpowiedz z cytatem
zastanawiam się czy wspólnymi siłami nie powinniśmy stworzyć wpólnej marki. takiej jak ta :
Sob Wrz 22, 2007 20:07 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
Reklama







Sob Wrz 22, 2007 20:07
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Forum Studentów V Roku Ochrony Środowiska UP w Lublinie Strona Główna » Hyde Park Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Forum Studentów V Roku Ochrony Środowiska UP w Lublinie  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online